Hva er boule?

Hva er boule?

Boule tar ett minutt og lære seg, men et helt liv å utvikle

Litt historie først

Boccia, Boules eller Petanque? Kjært barn har mange navn. Boule er den franske fellesbetegnelsen for sporten. Boule er verdens eldste sport og stammer tilbake til romertiden. Spillet forbindes med Frankrike hvor de kaller spillet Petanque. Et ujålete spill hvor man kaster stålkuler på grus. Målet med en kamp er å komme nærmest «grisen», som målkulen kalles. En folkekjær aktivetet spilt av mer enn 20 millioner franskmenn. Tidlig, sent, hverdag og til fest møtes ivrige franskmenn utendørs for et slag Petanque og et glass Pastis. Fellesnevner for spillet er hygge med venner og familie.

Boule er en fellesbenevnelse på spill som spilles ved at kuler kastes mot en mindre målkule

 

Regler

1. Petanque spilles mellom enkeltpersoner: singel (tete a tete), eller mellom to lag: dobbel (doublette) eller trippel (triplette). Hvert lag har seks kuler til sammen. Det vil si at spillerne i dobbelmatcher har tre kuler hver, mens i trippelmatcher har spillerne to kuler hver. Unntaket er i singel hvor spillerne har tre kuler hver, altså seks kuler totalt i kampen.

2. Hvem som skal begynne avgjøres ved loddtrekning. Myntkast er det vanligste.

3. En spiller fra det laget som vinner trekningen og dermed skal starte, tegner en sirkel (diameter 30-50 cm) på banen, cirka en meter fra kanten av banen, og når man kaster, skal begge beina være plassert i sirkelen.

4. Den første spilleren kaster målkula, også kalt grisen, mellom 6 og 10 meter ut fra forkanten av sirkelen.

5. En spiller fra kasterens lag spiller ut og kaster den første kula.

6. Nå skal en spiller fra lag 2 prøve å komme nærmere grisen eller skyve vekk kula til lag nr. 1. Lag 2 fortsetter til de har kula nærmest grisen.

7. Deretter kaster lag 1 igjen, og omgangen fortsetter til alle kuler er kastet.

8. Bare ett lag kan få poeng i hver omgang, og man teller etter hver omgang. Det laget som ligger nærmest grisen får ett poeng for hver kule som ligger nærmere enn motstanderens beste.

9. Etter hver omgang tegner det vinnende laget en sirkel i grusen og spillet fortsetter.

10. Kampen er slutt når et av lagene når 13 poeng.

Kilde: Norges Fleridrettsforbund / Petanque